Schrijvers 

Geboren in Noordscheschut. Tijdens zijn middelbare school  schreef hij al voor de schoolkrant en leverde teksten aan voor het schoolcabaret.

In 1978 ging hij werken als groepsleider in de Mesdagkliniek te Groningen. Hij ging serieus en fanatiek schrijven nadat hij zijn eindscriptie Sociale Academie in de geïroniseerde vorm van een queeste (een onuitvoerbare opdracht, die iemand zich gesteld heeft) geschreven had. Daarop verschenen er verschillende Nederlandstalige verhalen van zijn hand. Hij werd voorlichter bij de gemeente Groningen en daarna werkte hij als hoofd communicatie bij Essent. Vanaf 2007 wijdt hij zich volledig aan het schrijven en aan het organiseren van culturele evenementen.

In de jaren tachtig werkte hij mee aan de Hunebed Turbo show, een maandelijks avondvullend programma, gedeeltelijk in het Drents, vol satire, liedjes en actualiteit.

Veenstra debuteerde met Drentstalige verhalen in het tijdschrift Oeze Volk, maar al gauw ontdekte hij dat dit tijdschrift geen plaats bood voor vernieuwende thema’s. Hij werkte mee aan de satirische publicatie Oes Roet, dat later het tijdschrift Roet werd. Vanaf 1983 leverde hij bijdragen aan dit tijdschrift en was van 1984 tot 1998 redactielid.

Veenstra’s taalgebruik kenmerkt zich door een kritische, badinerende, absurdistische  stijl en een ironische afstandelijkheid.  Hij toont een grote fantasie en een onbekommerd overdrijven van gevoelens van lust en onlust. Met weemoed blikt de schrijver in onderkoelde vertellingen terug op zijn jeugd in de jaren zestig in Noordscheschut.

Hij schrijft zowel in het Nederlands als het Drents. Zijn werk is breed samengesteld: toneelstukken (waaronder wagenspelen), liedteksten,  verhalen en columns voor radio en krant ( o.a. vanaf 2013 samen met zijn echtgenoot Marga Kool in het Dagblad van het Noorden).

In 1977 werd hij onderscheiden met de SNS literatuurprijs en in 2005 werd een schrieverspertret van Veenstra samengesteld.

Samen met zijn vrouw Marga Kool en de zanger Geert-Jan Brader verzorgt hij een avondvullend programma “Taanden van de tied” geheten. Met Ton Peters was hij initiatiefnemer van de zevendaagse literaire trektocht door Drenthe. Naar voorbeeld van de negentiende- eeuwse podagristen. Ook organiseerde Jan Veenstra verschillende culturele evenementen. 

Bibliografie

1989 Zangeres van zulver. Zijn debuutnovelle uitgegeven door Stichting Het Drentse Boek.

1998 Die nacht een feest en andere verhalen. De bundel is een verzameling van de meest opvallende verhalen die Veenstra schreef voor Roet.

2004 Tammo en het liek op zolder. Een Drentstalige speurdersroman. (Het Drentse boek).

2006 Kerels van het hoge veen. Verhalen bij de schilderijen van Gerard de Weerd.

2007 De zomer van ’59 (uitgeverij Passage). Een Nederlandstalige roman.

2009 Dörpsstraot Oes Dörp. Het Drents boekenweekgeschenk samen met Ton Peters.

2012 Hereweg. (Passage). Wederom een Nederlandstalige roman.

2012 Koeien, kunst en buitenlui. Eigen uitgave Gerard van der Weerd. Met teksten van Jan Veenstra.

2017 Heen en weer. Verzameling columns DvhN. (Passage)

2023 De vaalrode vlieger, roman (Nederlandstalig). Uitgeverij Passage 2023

 

Toneelteksten, liedteksten en columns.

Bron: www.jan-veenstra.nl

Media

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fevec9 #eef11217 #011213204254